top of page
Ara

SuccessFactors Employee Central (Çalışan Merkezi) Organizasyon Yapısı - 1

  • Yazarın fotoğrafı: Cansu Şahin
    Cansu Şahin
  • 9 Oca 2023
  • 3 dakikada okunur

Merhabalar arkadaşlar, geçtiğimiz yazılar da Employee Central(Çalışan Merkezi) modülüne giriş yapmıştık. Bu yazıda sistem üzerinde Organizasyon Yapılarını inceleyeceğiz 😊


SuccessFactors'de ki organizasyon yapısı SAP'den farklı bir yaklaşıma sahiptir. Daha yapılandırılabilir bir yapıya sahip olmasının yanı sıra "Şirketi (Legal Entity)" yapıya dahil eder. SAP'de Şirket Kodu, kurumsal yapının bir parçasıdır ve doğrudan çalışanlara 0001 bilgi türünde atanır. Employee Central'da Employee Group(Çalışan Grubu), Pay Structure(Ücret Yapısı), Pay Scale Structure(Ücret Ölçeği Yapısı) ve Cost Center(Masraf Merkezi) yapısı vardır. Ancak Personnel Structure (Personel Yapısı) kavramı yoktur. Employee Central standart konfigürasyonların şirketlerin tam olarak ihtiyaç duyduğu yapıya uyarlanabilecek şekilde esnektir. Mevcut nesneleri gizleyebilir, değiştirebilir veya sistemde yeni nesneler oluşturabiliriz.


Terminolojiye şöyle bir bakalım;


  • Foundation Objects (Temel Nesneler) : Çalışan kayıtlarında kullanılan birincil nesneler ve veriler. (Şirket(Legal Entity), Ücret Derecesi(Pay Grade), İş Sınıflandırması(Job Classification) vb.)

  • Associations (İlişkiler) : Nesneler arasında ki bağlantılar.

  • Generic Objects (Genel Nesneler) : Metadata Framework ile oluşturulan özel nesneler.

  • Organization Structure (Organizasyon Yapısı) : Şirketi yönetmek için kullanılan organizasyon yapısı.

  • Propogation (Aktarma) : Bir çalışanın İstihdam Bilgilerinin Temel Nesnelerden otomatik olarak doldurulması.

Organizasyon Yapısı


Standart olarak sağlanan konfigürasyonda, organizasyon yapısı aşağıdaki Temel Nesnelerden oluşur :


  • Legal Entity (Şirket)

  • Business Unity (İş Birimi)

  • Division (Bölüm)

  • Department (Departman)

  • Location (Lokasyon)

  • Cost Center (Masraf Merkezi)

Ek olarak, bu nesneler organizasyon yapınızda yer almıyorsa yani gerekli değilse kullanmayabilir veya değiştirebilirsiniz. Örneğin Departmanı bir Alt Bölüm olarak değiştirebilirsiniz. Aşağıda ki diyagram, nesneler arasında standart olarak verilen ilişkilendirmelerle birlikte yapıda ki "üst" 4 nesneyi göstermektedir.

Bir "Legal Entity (Şirket)" aynı türden bir üst öğeye sahip olamaz. Bir "Division(Bölüm)", birden çok "Business Unite(İş Birimine)" ait olabilir. Ek olarak, hem "Bölüm" hem de "Departman" aynı türde bir üst öğeye sahip olabilir ve böylece nesne türlerinden bir hiyerarşi oluşturabilir.


Organizasyon Yapısı Nesneleri


Çalışan Merkezi uygulaması sırasında, her Temel Nesne, nesneyle ilgili belirli ayrıntıları depolamak üzere yapılandırılabilir. Bu bilgiler referans olarak kullanılırken aynı zamanda çalışanları "İstihdam Bilgileri" kaydında ki alanları doldurmak için kullanılabilir.


Şimdi bu nesneleri inceleyelim.


Legal Entity (Şirket) : Müşterinin girişiminin parçası olan tüm şirketlerin tanımlarını içerir. Her çalışan işe alınırken veya sisteme aktarılırken muhakkak bir şirkete sahip olmalıdır. Varsayılan olarak, bir "Şirket" o şirkette çalışanlar için "Ülkeyi",varsayılan "Ödeme Grubunu", "Para Birimini "ve "Standart Saatleri" tanımlar. Ülkeye özgü bilgiler Legal Entity (Şirket) nesnesinde saklanabilir.


Aşağıdaki ekran görüntüsü, ACE USA Tüzel Kişiliği için nesne kaydını göstermektedir.


Business Unit (İş Birimi) : Bir İş Birimi, şirketlerin üretim, satış veya pazarlama gibi belirli bir iş işlevine odaklanan bir bölümünü temsl eder. Bir İş Birimi, PA'da İş Alanı tarafından veya OM'de bir Organizasyonel Birim nesnesi tarafından temsil edilebilmesine rağmen, SAP'de doğrudan eşdeğer bir nesne yoktur.


Division (Bölüm) : Bir "Bölüm" , basitçe bir "İş Biriminin" bir bölümüdür. Ancak gerekirse, doğrudan bir Tüzel Kişinin Bölümü olarak kullanılabilir, Çalışan Merkezinin esnekliği budur. Bir Bölüm, bir Organizasyonel Birim nesnesi tarafından temsil edilebilse de, SAP'de doğrudan eşdeğer bir nesne yoktur.


Department (Departman) : Bölümler bir veya daha fazla Departmana bölünmüştür. Bu daha tipik olarak SAP'de bir Organizasyonel Birim nesnesini temsil eder ve genellikle organizasyon yapısının en küçük paydasıdır.


Location (Lokasyon) : Lokasyon, adından da anlaşılacağı gibi, fiziksel bir konumu temsil eder. Çalışanın yerini belirlemek için kullanılır. Varsayılan olarak Konum, çalışanın saat dilimini ve standart haftalık saatlerini tanımlar. Konumlar, daha fazla organizasyon ve raporlama için Konum Gruplarına göre gruplandırılabilir. SAP'de konum genellikle Personel Alt Alanıdır.


Cost Center (Masraf Merkezi) : Masraf Merkezi, tıpkı SAP ERP ve diğer HRIS'lerde olduğu gibi işletme maliyetlerini açıklayan birimleri temsil eder. Organizasyon yapısının bir parçası olmasına rağmen, bir çalışanın içinde bulundukları organizasyonun bir parçası olmaktan çok maliyetleri için bir tanımlamadır. Ancak bazı kuruluşlar, kuruluş yapısının bir parçası olarak Masraf Merkezini kullanır. Masraf Merkezleri, bir hiyerarşi oluşturulabilmesi için üst Maliyet Merkezlerine sahip olabilir.


Yazının devamı 2.bölüm olarak gelecek, takipte kalın 😊



 
 
 

Yorumlar


© 2023 by CNS Yazılım.

bottom of page