top of page

İnsan Mühendisliği

Nedir? Ne değildir?

Original on Transparent.png

Çok sevdiğim canım Pelin Hocam Endüstri Mühendisliği için hep "İnsan Mühendisliği" tabirini kullanırdı. Çok da haklıydı. Sektörün içerisinde var oldukça aslında konunun tamamen "insanı anlamak" olduğunu öğrendim.

Endüstri mühendislerinin ne iş yaptığını çoğu insan bilmez. Bazen onlara da hak veriyorum. Her yerde iz bırakıyoruz. Makine mühendisliğinden ayrılma bir bölüm olduğunu inkar ettiğimiz ise tamamen bir yalan. Geldiğimiz yeri asla unutmayız 🙂

 

Endüstri Mühendisleri ne iş yapar?

Endüstri mühendisinin amacı her şeyi daha iyi, daha hızlı, hızın yanında daha kaliteli ve daha güvenli yapmayı amaçlar. Bütün bunları en düşük maliyetle yapmak ise başlıca görevidir.

 

Peki Endüstri Mühendisleri nerede çalışır?

*Üretim Sektörü,

*Pazarlama ve Satış,

*Araştırma ve Geliştirme,

*Bilişim Sektörü(Yüksek önem taşır.),

*Proje yöneticiliği ve danışmanlığı,

*Finans sektörü,

*Eğitim ve hizmet sektörü gibi alanlarda çalışabilirler.

 

Bu alanları karşılayabilecek birçok dersi okulda alıyorsunuz. Ama bu süreç içerisinde sizden beklenen kendinizi birçok konuda geliştirmenizdir. Mezun olduğunuzda kimse hangi dersleri aldığınızı sorgulamıyor. Kendinizi geliştirmek için neler yaptığınızı sorguluyor. Bu bilgide küçük bir not olsun 🙂

İnsan Kaynakları

Nedir? Ne değildir?

Original on Transparent.png

Bir Successfactors danışmanı olarak artık bir İK'cı sayılırım 🙂 Bu nedenle sizlere "İnsan Kaynakları" terimini biraz açıklayabileceğimi düşünüyorum.

 

Arkadaşlar İnsan Kaynaklarının amacı çalışanın verimini sağlamak ve uzun vadede kazanımlar elde etmektir. Tabii ki verimi artırırken çalışanların hem sosyal hem de psikolojik ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalıdırlar. Sosyal ve psikolojik açıdan çalışanlara destek olmak için gelişimlerine yönelik programlar, uygulamalar yapmak İK'nın görevidir. Çalışanların becerilerini kullanabilecekleri ve kendilerini eğitebilecekleri ortamın oluşturulması üzerine çalışmalar yaparlar. Her zaman çalışanların hedeflerini göz önünde bulundurmak ve maksimum düzeyde verim sağlamak üzere hareket etmek en önemli özellikleridir.

 

İnsan kaynaklarının görev ve sorumlulukları nelerdir?

*İşe alım ve işten çıkarma süreçlerini yürütürler.

*Şirketin uyarı, disiplin cezası gibi yaptırımlarının düzenlenmesi ve doğru bir ilerleyiş sağlanması. *İhtiyaçlar doğrultusunda eğitim planlarının yapılması.

*Performans değerlendirmesi ve ölçümlenmesi.

*Ücret ve diğer yan hakların adil bir şekilde gerçekleşmesi ve bu konularda şeffaflığın sağlanması. *Yetenek yönetimi.

 

İnsan kaynaklarının öneminden, görev ve sorumluluklarından bahsettim. Umarım faydalı olmuştur 🙂

Peki ya "Bulut İnsan Kaynakları" ?

Nedir ? Ne değildir?

Original on Transparent.png

İşte burada SAP'nin en güzel üzünlerinden birisi olan Successfactors devreye giriyor. 🙂

Burada amaç bütün İK süreçlerini buluta taşıyarak süreçleri en hızlı ve güvenli şekilde ilerletmek.

İnsan kaynaklarının bir sürü görevi olduğunu bir önceki yazımda anlattım. Bulut yazılımların amacı ise İK'nın iş yükünü hafifletmek ve daha güvenli bir hâle getirmek. İK bulut yazılımlar sayesinde zaman ve mekân fark etmeksizin işlerini devam ettirebiliyor. Böylece her zaman güncel kalıyor. Bulut İK yazılımlarının benim için en önemli özelliği ise gelişmiş raporlama sistemleri.

 

"Successfactors" sekmesine giderek yazılarımı okuyabilirsiniz. 🙂

© 2023 by CNS Yazılım.

bottom of page