SuccessFactors Stories-in-People-Analytics ve Workforce Analytics
- Cansu Şahin
- 4 Oca 2023
- 4 dakikada okunur
Merhabalar 😊 Bugün yeni yeni ilgi alanıma girmeye başlayan Story Raporlar ve Workforce Analytics üzerine konuşmaya çalışacağım. 😊
Nedir bu "Story Raporlar" ? Peki ya "Workforce Analytics" ? Hangi durumlarda "Story Rapor", hangi durumda "Workforce Analytics" kullanmalıyım ?
Successfactors bizler için bir çok veri toplar, bunları kullanmamızı sağlar. Workforce Analytics bu toplanan verilerin hepsini İnsan Kaynakları biriminin ve yöneticilerin stratejik ve operasyonel olarak karar alma yöntemlerini iyileştirmek için daha fazla veriye dayalı bir yaklaşım benimsemek için kullanır.
People Analytics içinde ki Workforce Analytics ve Stories nedir ?
Successfactors Story (Hikaye), tüm SuccessFactors Raporlamaları için başvurulacak çözümdür. Tüm eski operasyonel raporlama araçlarının yerine geçer. Kullanıcıların, basit birleştirilmiş verilerin görsellerini oluşturmasına ve Çalışan Merkezi (Employee Central) verilerine dayalı raporlar oluşturmasını sağlar.
Aşağıda, kullanıcıların işe alım süreciyle ilgili daha iyi operasyonel kararlar almalarına yardımcı olan Kişi Analizleri panosundaki Hikaye Raporlara bir örnek verilmiştir:

SuccessFactors İşgücü Analitiği (WFA) , SuccessFactors verilerinizi alır ve daha sonra stratejik İK karar verme sürecine yardımcı olmak için panolar ve raporlar oluşturmak için kullanılan zaman trendine hazır ölçümlere ve boyutlara dönüştürür.
Aşağıda ki ekran görüntüsü WFA'ya örnek bir şablondur ;

SuccessFactors Workforce Analytics ile People Analytics'teki Hikayeler arasındaki fark nedir ?
WFA ve Hikayeler hakkındaki kafa karışıklığının bir kısmı, her iki aracın da yapabildikleri ortak işlevlerden kaynaklanmaktadır: her ikisi de SuccessFactors'den veri sağlar, her iki araç da panolar ve görseller oluşturur, her ikisi de işlem listesi raporları oluşturabilir vb.
Ancak WFA ve Hikayeler arasında da bazı temel farklılıklar vardır. İşlevsellik açısından en önemli altı farkımız:
Önceden Tanımlanmış Metrikler : Workforce Analytics, özel metrikler oluşturmanın yanı sıra farklı Metrik Paketleriyle ilişkili binlerce kullanıma hazır önceden tanımlanmış en iyi uygulama metriği ve boyutuyla birlikte gelir . Hikayeler, sıfırdan kendi ölçümlerinizi oluşturabileceğiniz boş bir tuvaldir.
Veri Yenileme Sıklığı : Hikayeler, gerçek zamanlı veri erişimi sağlar. WFA, günlük veya aylık veri yenilemelerine izin verir.
Kıyaslama : WFA, kuruluşlara küresel WFA topluluğunu temel alan karşılaştırmalı değerlendirmelere erişim sağlar.
Güvenlik ve İzin : WFA, "yukarıdan aşağıya" kendi iznini gerektirir, yani kullanıcılara ve rollere işin farklı alanlarını görme izni verilebilir. Hikayeler, uygulama izinlerine göre aşağıdan yukarıya yaklaşımı kullanır.
Zaman serisi : Her iki araç da aynı olmasa da veriler üzerinde zaman serisi analizi yapma yeteneğine sahiptir. WFA, sonlandırma oranları gibi zaman içindeki oranlara bakmak da dahil olmak üzere herhangi bir SuccessFactors verisinin zaman serisi analizlerini ve görselleştirmelerini yapabilir. Hikayeler, olaya dayalı verilerin zaman serisi analizini yapabilir; bu, zaman içindeki sonlandırma sayısına bakabileceğiniz ancak sonlandırma oranlarına bakamayacağınız anlamına gelir.
Veri kaynakları : Hikayeler, WFA-on-SQL ve WFA-on-HANA (farklı WFA sürümleri hakkında daha fazla bilgiyi buradan okuyun ) SuccessFactors paketinizdeki tüm kaynak veriler olsa da, bundan daha karmaşıktır. Üç aracın her biri farklı verilere erişebilir - bize en sık sorulanlar aşağıdaki tabloda listelenmiştir:

Hikayeler, SuccessFactors Workforce Analytics'in yerini mi alıyor ?
Hayır, Hikaye Raporlar Workforce Analytics'in yerine geçemez. İki farklı seçeneği ihtiyaçlara göre kullanabiliriz.
Bunu anlamlandırabilmek için operasyonel raporlama ile karşılaştırmalı olarak stratejik analitiği seviyelendirelim. Aşağıda ki tanımlara bakalım;
Stratejik Analitik: Stratejik analitik, kuruluşların İK stratejileri ve iş gücünün işletmeyi etkileme şekli hakkında seçimler yapmasına yardımcı olur. Bireysel çalışanlarla ilgili değil, bunun yerine daha büyük veri segmentleriyle ilgilidir: Organizasyon Birimleri, ülkeler, iş aileleri vb. Stratejik analitik, kuruluşunuzun verilerini, kuruluşun anlamlı ölçütleri ve dilimleri (boyutlar) tarafından düzenlenen sayıları, ortalamaları ve oranları (ölçüler) kullanarak özetler. Veriler genellikle zaman trendlidir. Raporlar tipik olarak tabloların ve görselleştirmelerin bir kombinasyonudur, öyle ki veriler kolayca sindirilebilir ve kavranabilir. Workforce Analytics bu deneyimi sağlar.
Operasyonel Raporlama : Operasyonel raporlama genellikle kuruluşların süreçler hakkında kararlar almasına yardımcı olur ve ayrıntılı çalışan listeleri gerektirir. Kaç (veya kim) işe alındı? Herkes uyum eğitimini yaptı mı? Tipik olarak operasyonel raporlama, kuruluşunuzun taktik veya operasyonel bileşeni hakkında tek bir noktada - genellikle "bugün" ayrıntılı bilgi sağlamak için kullanılır. Raporları e-tablo biçiminde listeleyin, örnek olarak bir çalışan listesi bu kategoriye sığar. Bu deneyimi oluşturmak için Hikayeleri (veya Eski raporlama araçlarından birini) kullanırsınız.
Son kullanıcının stratejik veya operasyonel kararlar alıp almadığına bağlı olarak, muhtemelen onlara WFA'ya mı yoksa Hikayelere mi erişim vermeniz gerektiğini belirleyeceksiniz. Ancak sonuç olarak, SuccessFactors People Analytics/Data Strategic muhtemelen hem People Analytics hem de Workforce Analitiğinde ki Hikayeleri içermelidir.
Hikayeleri ve Workforce Analytics'i ne zaman kullanmalıyız ?
Artık karar verme türlerine ilişkin 2 çözümü ve seviyeyi tanıdığımıza göre, burada WFA'yı ne zaman kullanacağımıza ve Hikayeleri ne zaman kullanacağımıza nasıl karar verebileceğimiz konusunda basit bir çerçeve çizebiliriz:
Adım 1 - Alınan tüm kararları tanımlayın ve bir envanter oluşturun. Tüm projelerde olduğu gibi, çözümünüz kuruluşunuzun ihtiyaçlarına dayalı olacaktır. Kuruluşunuz tarafından alınan tüm kararların ve kullanılan raporların bir envanterini oluşturun. Her karar için iş bağlamlarını anladığınızdan ve belgelediğinizden emin olun.
Adım 2 – Veri Talebi. Gerekli önlemleri ve boyutları not ederek kararları modüle göre gözden geçirin. Modül başına benzersiz ölçü ve boyut sayısını göz önünde bulundurun. İhtiyaç duyulan benzersiz ölçüler ve boyutlar ne kadar fazla olursa, karşılık gelen WFA Metrik Paket(ler)inden o kadar fazla potansiyel değer elde edersiniz. Çözüm sütununu uygun şekilde WFA veya Hikayeler ile işaretleyin.
Adım 3 – Araç işlevselliği ile ilgili raporlama gereksinimlerini gözden geçirin. Analizinizi burada izlemek için bir sütun(lar) oluşturun. Örneğin, birleştirilmiş toplamları ve listeleri gösteren bir panoya ihtiyacınız varsa, bu kararlar için muhtemelen "Hikayeler" gerekir. VEYA Fesih veya İşe Alma Oranı gibi oran önlemleri için yüksek bir talep görüyor musunuz? Öyleyse, bu muhtemelen Hikayeler yerine WFA gerektirecektir. Çözüm sütununu güncelleyin.
Adım 4 – Çözüm sütununu inceleyin. Önerilen her çözüme bakın ve WFA uygulamasının veya Hikaye raporu geliştirmenin zamanlaması ile ilgili olarak rapor önceliğini düşünün. Gerektiğinde güncelleyin veya yorum yapın.
Tüm bunları yaptıysanız, artık şirketinizin Hikaye Raporlarını ve WFA'yı ne zaman kullanması gerektiğini daha iyi anlamış olmalısınız. Ve en önemlisi, kullanıcılarınızın iş gücü hakkında daha iyi stratejik ve operasyonel seçimler yapmak için İK verilerini nasıl kullanmaları gerektiğini biliyorsunuz.
Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere 😊
Comments